Lille Blad -Fremtidens måte å dyrke salat

I utkanten av landets største landbrukskommune på en gård i Båstad, finner vi den innovative bedriften Lille Blad. Her dyrkes salat og urter i hygieniske og kontrollerte former uten å være i kontakt med jord. “Dette er fremtiden” sier Bjørn Heller, Daglig Leder i Lille Blad.

Dyrking innendørs

Lille Blad har tatt i bruk teknologi som muliggjør økt Norsk produksjon av trygg mat hele året. Ved å dyrke innendørs i Norge med moderne teknologi oppnår vi bedre smak, tryggere mat og lengre holdbarhet i tillegg til å frigjøre landbruksareal. Norge importerer mer enn 60% av all salat i dag. Med vår teknologi kan vi produsere 14-15 avlinger i året med frisk og ren salat, forteller Bjørn Heller.

Renere mat uten jord

Plantene våre har aldri vært i kontakt med jord og du unngår mikroorganismer og insekter som kan forårsake sykdom og skade. Dyrkemetoden sørger for akkurat riktig mengde næring og mindre bruk av vann. Plantene til Lille Blad vokser i et beskyttet miljø med høy grad av renhet og er ikke utsatt for virus, bakterier, sopp eller insekter som tradisjonelt behandles med plantevernmidler.

Bredere kontaktnett for å vokse

Nå er forskning unnagjort og teknologien på plass. Veien videre for å vokse er å etablere lokalt nettverk. Det er her Indre Østfold Næringsutvikling kommer inn i bildet, opplyser Daglig leder Bjørn Heller. Gjennom kjente hørte jeg om Indre Østfold Næringsutvikling. Trengte jeg hjelp til lokalt nettverk, var Håvard mannen å snakke med. Kort tid etter første samtale var unnagjort hadde vi booket flere møter med interessenter og mulige investorer. Et lokalt nettverk av positive krefter som ser muligheten til å være en del av vekst i Norges største landbrukskommune, vil være det som setter norskprodusert salat på kartet.